Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2010-2011, Dep. Nederlands, Universiteit van Utrecht

Lidl integreert

Een website kan een visitekaartje zijn voor een bedrijf. Als een consument tevreden is zal hij vaker terugkomen en dat biedt het bedrijf de mogelijkheid reclame te maken. Het is dus van groot belang dat een website gericht is op de wensen van de consument.

Die wensen verschillen echter nogal eens op basis van bijvoorbeeld cultuur. Zo komt het dat multinationals, bedrijven die in verschillende landen opereren, hun webteksten niet letterlijk kunnen vertalen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar de culturele aanpassingen op de website van supermarktketen Lidl. Daarvoor vergeleken we de Spaanse, Duitse en Nederlandse versie van de algemene informatie op de website volgens twee dimensies van Hofstede. We stelden de volgende vraagstelling op:

In hoeverre zijn er verschillen tussen de Nederlandse, Duitse en Spaanse algemeen informatieve onderdelen van de Lidl-website op het gebied van self-orientation en directheid?

Om die vraagstelling te kunnen beantwoorden, hebben wij voor elke taal gekeken in hoeverre die (in)direct was en self-/other-orientated, en deze conclusies vergeleken met de theorie van Hofstede.

Uit onze resultaten bleek dat de theorie van Hofstede met ons onderzoek overeenkomt op het gebied van self-orientation: Volgens beide onderzoeken is het taalgebruik van Nederlanders veel meer self-orientated dan het taalgebruik van de twee andere talen. Op het gebied van directheid komen Spanjaarden volgens Hofstede als meest direct uit het onderzoek, echter uiten ze in ons corpus minder directe vormen dan Nederlanders en Duitsers.

“…Las tablas nutricionales de determinados productos también incluyen información…“ (letterlijk: ‘…bevat informatie’)

“…Onze voedingsnavigatie informeert u…”

Je ziet dat de Nederlandse lezer direct wordt aangesproken, terwijl de Spaanse tekst in algemene termen is geschreven.

Ons onderzoek zou eigenlijk op grote schaal uitgevoerd moeten worden om te kijken in hoeverre het te betrekken valt op websites van bedrijven, zodat kan blijken waar de verschillen tussen ons onderzoek en dat van Hofstede vandaan komen.

Reageer: