Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2010-2011, Dep. Nederlands, Universiteit van Utrecht

Contrastieve analyse van Dove website teksten

Dove is een multinational die over de hele wereld producten verkoopt. Om de producten effectief  te introduceren op de internationale markt komt ook Dove in aanraking met cultuur. Voor onze eindnota hebben wij dan ook een contrastieve analyse uitgevoerd op basis van de Nederlandse, Vlaamse en Spaans Dove website teksten. De teksten zijn geanalyseerd op basis van de dimensie van House: Orientation towards Self – Orientation towards Other en de dimensie van Hall: High context – Low context.

Dimensie Orientation towards self – orientation towards other van House  

Nederlands: “Voel je lekker met een zomers kleurtje”.

Vlaams : “Een mooie natuurlijke bruine tint van kop tot teen”.

Spaans: ‘El bronceado de anuncio que cuida tu piel”.

Dimensie High context – Low context van Hall

Nederlands:   “De Dove Silk producten bevatten pure zijde waardoor je huid gehydrateerd wordt en zijdezacht aanvoelt”

Vlaams:   “De Dove Zijdezacht producten bevatten pure zijde waardoor de huid zacht gehydrateerd wordt en zijdezacht aanvoelt”.

Spaans:   “Los productos Dove de la gama Pura Seda proporcionan a tu piel todo el lujo y la suavidad de la seda. Sus formulas exclusivas con Proteínas de Seda, dejarán tu piel hidratada, sedosa y bonita.

Resultaten van de analyse van de dimensie van House waren dat de Nederlandse bronteksten duidelijk orientation towards Self hadden. Bij de Vlaamse teksten was er sprake van een orientation towards Other, bij de Spaanse teksten was er geen duidelijke voorkeur voor één van de dimensies. Het resultaat van de Hall dimensie was dat de Nederlandse en Vlaamse teksten beide Low context gericht zijn en de Spaanse teksten sterk High context gericht zijn. De conclusie van de resultaten is dat de dimensies duidelijk in de teksten van het corpus terug te vinden zijn. Of we hieruit kunnen concluderen dat  er op basis van deze dimensies culturele aanpassingen aan de websiteteksten zijn gemaakt, kunnen we niet met zekerheid zeggen.

Reageer: